•  Fast UK-Wide Delivery
  • Knowledgeable Staff
  • In-House Design Team

Community Centre Washroom Refurbishment for the Key Centre at Elvetham Heath

Community Centre Washroom Refurbishment for the Key Centre at Elvetham Heath

The Key Centre in Hampshire is a Parish Council maintained community centre. Commercial Washrooms recently designed and specified the products required for a complete community centre washroom refurbishment of one set of male and female washrooms and disabled washroom facilities.

The community centre hall is regularly hired out for evening activities such as yoga and aerobics, as well as parties and other functions. During the course of any day a wide range of users visit the community centre and make use of the washrooms, including community centre staff. Therefore provisions had to be made to for the male and female washrooms, a baby changing facility and disabled washroom facilities.

The community centre washroom refurbishment started with a very basic specification, which the client then upgraded to suit their needs and budget. At the outset the client had no architect plans or specification so the plans and specification were drawn up by Commercial Washrooms with client input.

This led to a layout change of the washrooms to make better use of the space. This was achieved through careful design, which itself was a result of accurate measurement of the areas and CAD design and planning of the washroom refurbishment prior to works commencing.

Washroom Layout and Design

The washrooms were situated within the centre of the building, this meant that they were very well insulated and heated. So the radiators within the washrooms were surplus to requirements. After canvassing staff it was actually found the general consensus was that the rooms on any given day were too warm which reinforced the decision to remove the radiators.

Removing the radiators in both washrooms meant that wall space was made available allowing the toilet cubicles to be moved against an alternative wall. In the ladies washroom this meant that an ambulant cubicle could be removed from the pair of toilet cubicles they previously had, and three toilet cubicles installed in their place.  Providing more facilities.

Internal lobby doors were also removed in the corridor leading to the washrooms, since the washrooms had individual doors already there was no line of sight issue in removing these doors and the work provided more manoeuvrable space.

Washroom Toilet Cubicles

Due to the frequency of use of the community centre washrooms, and the cost implication of the refurbishment for the Parish Council maintained building, it was important to ensure the washrooms would stand the test of time and be durable and long lasting. Therefore compact SGL (solid grade laminate) panels and stainless steel hardware was chosen for all the toilet cubicles. SGL material is impact resistant, chemical resistant and impervious to water ingress.

Compact solid grade laminate was also the material chosen for the duct sets, to keep the look uniform throughout and provide the same durability. Behind which as part of the washroom sanitary ware are push button flush torrent systems, these are very good value cisterns which work with all back to wall and wall hung toilet pans.

Washroom Sanitary Ware, Fixtures and Fittings Biodrier Hand Dryer in The Key Centre

New flooring was laid by Lan Services contractors during the refurbishment works, and Polysafe standard vinyl was the flooring specified by Commercial Washrooms. This is a popular choice for many public washroom spaces due to its value, slip resistance and durability.

Dart Valley Sensor taps were chosen for the basins, although clients are usually apprehensive about using sensor taps thinking they will be unnecessarily expensive and not suitable for busy washrooms. But DVS taps have pedigree, and have been tested rigorously in various washroom settings from hospitals to airports. They also feature anti vandal programming which prevents them continuously running if the sensor is blocked. The limited run time of the taps will also assist the community centre in realising water cost savings from their refurbished washrooms.

Dart Valley Systems urinal flush sensors were also installed within the gents toilets, these too will save water because they will only flush the urinal after actual use, rather than flushing all the urinals periodically.

The Biodrier executive hand dryer was chosen as the hand dryer of choice, it has an elegant ultra- modern design which is backed up by some impressive features such as low power consumption, and the triple antibacterial Hepa filter that prevent the spread of bacteria and viruses, keeping the unit clean and hygienic at all time

Community Centre Washroom Refurbishment Design Features

Bold accent colours were chosen by the client for each washroom and personal touches such as these help to highlight the individuality and quality of the washroom design.

The washrooms design and specification was primarily concerned with improving the current and dated facilities. But in addition to this it was important all the features selected represented good value and would be durable enough to withstand the frequency and variations in usage.

Carefully selected accessories such as the urinal sensor flush, Biodrier executive hand dryers and sensor taps will assist the Community Centre in realising water savings compared to the current usage. Energy savings will also be realised by the PIR controlled lighting.

As always, our team are at the end of the telephone for all your queries and questions and have a wealth of knowledge they’re happy to share with you. So if you need some guidance, or would like to talk over your options, you can give them a call on 01202 650900. 

More to explore in Case Studies

  1. Aspire National Training Centre Changing and Shower Facilities

    Aspire National Training Centre Changing and Shower Facilities

  2. Cambridge University, Wolfson College

    Cambridge University, Wolfson College

  3. Ernest Bevin College

    Ernest Bevin College