Stannah Stairlifts - Case Study

Stannah Stairlifts - Case Study

Stannah, the iconic British stairlift manufacturer approached us to oversee the refurbishment of the washrooms at their production facility in Andover. The toilets, showering space and changing area were in need of replacement in order to better serve their workforce of engineers.

The client was looking for a durable, hard wearing washroom that also benefits from low maintenance and easy clean functionality. Following an initial consultation, we provided Stannah with a full specification and an outline of the works which would take place. After stripping out the existing facilities, our team began the installation process.

The existing shower was quite large, taking up more space than necessary. We were able to effectively split the available space in half, creating two shower enclosures, each fitted with a thermostatic bar shower, which carries both the controls and the handset on a fixed vertical pole. We also installed fold down shower seats and an anti-slip floor tile which was used through the toilet and showering areas.

Solid grade laminate was employed for all cubicles and duct sets due to its highly durable nature. This material is completely impervious to water, meaning it will never swell or weaken from moisture getting in between layers of the board. The full height duct sets were used to conceal all mains feeds and waste pipes.

Fitting Altro Whiterock to all the walls left Stannah with a hygienic, wipeable surface that’s easy to clean and maintain. The hand wash space was a particular area of interest for the client as users often enter with very dirty hands. DVS sensor taps were mounted above solid surface wash troughs. This meant that users could activate the taps without having to physically touch them, reducing the spread of dirt through the washroom. This sensor activation was also carried out throughout the washroom, implemented for toilet flushing controls and also with the Biodrier Business hand dryers.

Rather than site the mirrors above the hand wash area, we located them above the bank of hand dryers, this left the area above the wash troughs free for various soap dispensers, as well as those for more abrasive sanitising purposes like the removal of grease.

As part of this refurbishment, we installed a new suspended ceiling that housed LED lighting which was operated on a PIR sensor. This meant that the new low energy lighting system would only be activated when someone was actually in the washroom. Finally, we also installed a cleaners sink within a lockable storage cupboard, this made preparation for cleaning much easier and provided space for cleaning supplies.

The more industrial nature of this washroom required a carefully thought out specification that delivered not only robust durability, but exceptional easy-cleaning benefits. The project was completed on time and on budget and the new facilities have been met with high praise.

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Stannah Stairlifts Case Study | Commercial Washrooms

Featured Products

More to explore in Case Studies

  1. Aspire National Training Centre Changing and Shower Facilities - Case Study

    Aspire National Training Centre Changing and Shower Facilities - Case Study

  2. Cambridge University, Wolfson College - Case Study

    Cambridge University, Wolfson College - Case Study

  3. Ernest Bevin College - Case Study

    Ernest Bevin College - Case Study