Case Study: Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment

Case Study: Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment

With a long-standing relationship with Bournemouth & Poole College, we were delighted to be brought in for the refurbishment of four separate washrooms and the delivery of an entirely new ladies and gents toilet area at their North Road site in Poole, Dorset. 

An existing space at the site in Poole was in need of a brand new install to increase the numbers of toilets within the facility, requiring us to bring in mains water, electric, and wastewater pipes to the room. This project saw us deliver a specification that was consistent with the College’s existing washrooms, providing additional facilities to their department specialising in the education of building trade skills. 

After installing a Polysafe anti-slip vinyl safety flooring in the six toilets, all wall surfaces were covered floor-to-ceiling in a large format ceramic tile. Keeping to a set specification used throughout Bournemouth and Poole College’s site, we employed full height IPS Duct sets in all cubicles, and behind urinals. This allows us to create a small service void behind the sanitaryware which is used to conceal and protect all services, including mains water, waste pipes and cisterns. These Duct set frames are then clad in highly durable solid grade laminate (SGL), a material that’s completely impervious to water.

SGL was also used for the toilet cubicles, delivering robust panels that will never swell or weaken from ingress water. This material was also used to construct bespoke vanity units on which inset basins were mounted. 

New suspended ceilings were installed throughout the six washrooms, which housed brand new ventilation systems and low energy LED lighting that’s activated by infra-red sensors. This energy-saving measure means that the lights are only activated when a user is actually in the room. 

To further the eco-credentials of Bournemouth and Poole College’s washrooms, waterless urinals were used throughout the men’s toilets. This means that no mains water is used to flush these units, instead, relying on a clever antibacterial cartridge installed at the waste outlet. Urine drains away to waste pipes just as a standard urinal, but the cartridge prevents any foul odours from being left behind.

Non-concussive taps were also incorporated at the washbasins, a style of tap that only emits water for a set period of time. This not only helps towards water conservation but also removes the risk of taps accidentally being left on. These mixer taps also blend both hot and cold water feeds to ensure the warm water that flows is of a safe temperature for users.

This expansive project was carried out and completed during the school summer holidays of 2021. With a strong specification for easy clean functionality, high durability and energy saving credentials, this suite of new washrooms has been met with high praise from both faculty and students alike.

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Bournemouth & Poole College Toilets Refurbishment | Case Study | Commercial Washrooms

Featured Products
  1. Vitra S20 Back to Wall Toilet Pan
    Vitra S20 Back to Wall Toilet

    As low as £97.20 £81.00

More to explore in Washroom Case Studies

  1. Aspire National Training Centre Changing and Shower Facilities - Case Study

    Aspire National Training Centre Changing and Shower Facilities - Case Study

  2. Cambridge University, Wolfson College - Case Study

    Cambridge University, Wolfson College - Case Study

  3. Ernest Bevin College - Case Study

    Ernest Bevin College - Case Study